VIDEO: V meste vybudujú smart svetelnú križovatku. Zvýši bezpečnosť a plynulosť dopravy?

PARTIZÁNSKE – Svetelná križovatka na vysoko frekventovanej ceste sa zmení. Jej riadenie zabezpečí inteligentný systém. Mestská radnica tak reaguje na vysokú intenzitu dopravy.

krizovatka Partizánske V meste zmodernizujú svetelnú križovatku. Bude smart. Zvýši to bezpečnosť a plynulosť dopravy? Foto: Stanislav Vavro

Svetelná križovatka sa nachádza na štátnej ceste, ktorej prevádzkovateľom je mesto Partizánske.„Zámerom projektu je modernizácia svetelnej križovatky na ceste I/64 – Nitrianska cesta so smart prvkami,“ uviedol primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Videoreportáž: V meste zmodernizujú svetelnú križovatku. Bude smart. Zdroj: Stanislav Vavro

Ako ďalej povedal, projektový zámer zahŕňa inštaláciu radiča STC s pripojením na internet, výmenu žiarovkových návestidiel za LED technológiu, inštaláciu kamier namiesto indukčných slučiek a umiestnenie počítačov času. Výhodou projektu je aj zber dát o dopravnom prúde s možnosťou ďalšieho využitia.

„Realizáciou projektového zámeru sa prispeje k lepšiemu spriechodneniu križovatky a taktiež sa očakáva uvoľnenie dopravných zápch v špičkách,“ doplnil Božik.

Odhadované náklady na zhotovenie diela predstavujú 72 240 eur, z toho prevažná časť nákladov vo výške 51 200 eur bude saturovaná s finančnou podporou vlády Slovenskej republiky. „Presná suma celkových nákladov bude vyčíslená po ukončení verejného obstarávania,“ uzavrel primátor.